Dizalice topline

Što su to dizalice topline?

U posljednje vrijeme naglo raste popularnost dizalica topline, što ne začuđuje s obzirom na to da su višestruko učinkovitije od tradicionalnih rješenja i ne proizvode štetne plinove. Koriste energiju iz zraka, podzemnih voda kao i geotermalnu energiju, a njihov sustav grijanja putem radne tvari prenosi toplinu u stambeni prostor, za grijanje prostora ili vode. Dizalice topline rade vrlo učinkovito čak i na niskim vanjskim temperaturama, a ljeti se koriste za hlađenje objekta. Dizalice topline rade na različite izvore energije. Hibridne kombinacije su do četiri puta efikasnije od tradicionalnih rješenja za grijanje.

Prednosti odabira Daikin Altherma sustava

Neke od prednosti ugradnje Daikin Altherma sustava su:

 • Brza i jednostavna ugradnja

 • Ušteda na troškovima energije

 • Niski troškovi održavanja

 • Jednostavno korištenje i mogućnost upravljanja putem mobilne aplikacije

 • Ekološki prihvatljivo rješenje s vrlo niskom emisijom CO2

 • Udovoljava nZEB uvjete projektiranja kod novogradnje

 • Široka mogućnost prilagodbe potrebama korisnika

Kako radi dizalica topline?

Dizalica topline regulira temperaturu prijenosom topline. Dizalica topline sastoji se od tri osnovna dijela: vanjska jedinica (isparivač), unutarnja jedinice/jedinice (kondenzator) i radna tvar.

  1. Radna tvar prenosi toplinu dok cirkulira između vanjske jedinice i unutarnje jedinice/jedinica.

  2. Isparivač izdvaja energiju iz obnovljivog izvora (zrak, voda, geotermalna ili solarna energija) pretvorbom tekućine u plin.

  3. Kompresor komprimira plin kojemu se povećava temperatura.

  4. Kondenzator izmjenjuje toplinu između sustava plina i sustava grijanja pri čemu se plin vraća u tekuće stanje.

  5. Ekspanzijski ventil snižava tlak radne tvari, što pokreće njezino isparavanje i ciklus se pokreće opet ispočetka.

Vrste dizalica topline

1. Daikin Altherma niskotemperaturna dizalice topline zrak-voda

Daikin niskotemperaturne dizalice topline zrak-voda su optimalan izbor za nove domove i sve novogradnje.  U kombinaciji s podnim grijanjem ili niskotemperaturnim radijatorima,

konfiguracija će trošiti manje energije za zagrijavanje vašeg doma. Savršeno za nove građevine.

2. Daikin Altherma visokotemperaturne dizalice topline zrak-voda

Jednostavno zamijenite stari sustav grijanja i potrošne tople vode energetski učinkovitom Daikin Altherma visokotemperaturnom dizalicom topline.

3. Daikin Altherma hibridne dizalice topline

Hibridne dizalice topline idealne su za obnove i zamjene starih kotlova. Zbog njezine kompaktne izvedbe, za ugradnju Daikin Altherma hibridne dizalice topline potrebno je jako malo mjesta, pa
se uređaj izvrsno uklapa u vaš postojeći sustav cijevi i radijatora.

4. Daikin Altherma geotermalne dizalice topline

Dizalice topline tlo-voda idealne su za nove kuće ili velike obnove – koriste vertikalno postavljene sonde u tlo
ili horizontalne petlje tamo gdje je tlo dostupno.

Daikin dizalice topline su energetski učinkovito rješenje koje je idealno za sve vrste kućanstva i djelatnosti:

 • Stambeni, inudstrijski i komercijalni prostori
 • Niskoenergetske kuće i zgrade
 • Nove zgrade ili velike obnove
 • Male obnove bez zamjene postojećih radijatora i cijevi
 • Bivalentna rješenja koja predstavljaju kombinaciju vašeg trenutnog sustava grijanja s Daikin sustavom

Kako znati da je pravo vrijeme za zamjenu sustava grijanja i hlađenja?

Ukoliko niste sigurni je li vam je potrebna sanacija sustava grijanja i hlađenja, preporuka je pozvati ovlaštenog servisera i s njim popričati o isplativosti sanacije. Svaki ovlašteni serviser sustava grijanja i hlađenja na godišnjoj razini prolazi nekoliko treninga od strane svojih principala i može vam pomoći korisnim savjetom. Sigurni znakovi da je potrebna sanacija sustava su sljedeći:

 • Sustav ima učestala stajanja
 • Nemogućnost dobave rezervnih dijelova
 • Ponuda za popravak postojećeg uređaja prelazi 70% vrijednosti novog uređaja
 • Sustav ne postiže očekivani komfor
 • Potrošnja sustava nije u skladu s trenutnim standardima

Ako ste svoj sustav prepoznali u jednoj ili više od gore navedenih znakova, vrijeme je da počnete razmišljati o cjelokupnoj promjeni ili sanaciji postojećeg sustava. Jednom kada ste odlučili sanirati sustav grijanja najteža je odluka s kojim sustavom mijenjati postojeći sustav. Odluka mora biti donesena na temelju izvedivosti novog sustava, isplativosti investicije i utjecaju na okoliš. U daljnjem tekstu proći ćemo česte slučajeve sustava grijanja i kako ih sanirati. U slučaju kompletne zamjene sustava grijanja troškovi su puno veći, a oko novog sustava trebali biste se savjetovati s projektantom ili profesionalnom tehničkom podrškom.

Postojeće radijatorsko grijanje na konvencionalni plinski uređaj ili visoko temperaturnu dizalicu topline

Ovo je najčešći oblik sanacije i kod njega moramo uzeti u obzir, ako se planira zamjena plinskog uređaja s kondenzacijskim plinskim uređajem, da se obavezno mora izvršiti i sanacija dimovodnog sustava. Preporuka bi bila izvršiti i promjenu radijatora iz dva osnovna razloga: u većini slučajeva postojeći radijatori nisu optimizirani za rad na nižim temperaturama, a radom kondenzacijskog uređaja na višim temperaturama poništava se iskoristivost kondenzacijske tehnologije. Drugi razlog za zamjenu postojećih radijatora je talog koji se kroz godine korištenja skupio u samom radijatoru te mu smanjuje iskoristivost. Sanacija ovog sustava grijanja također se može izvršiti zamjenom postojećeg uređaja s visoko temperaturnom dizalicom topline. Prednost ovog načina sanacije je da ne moramo sanirati postojeći dimovodni sustav čime ostvarujemo znatnu uštedu. Druga prednost je da kod korištenja dizalice topline nemamo obavezu godišnjeg pregleda dimovodnog sustava. A glavna prednost korištenja dizalice topline za grijanje i pripremu tople vode proizlazi iz dugoročne uštede na energiji uz ekološki održiv rad. U slučaju sanacije sustava grijanja dizalicom topline postoje i mogućnosti sufinanciranja dobave i ugradnje od strane mjerodavnih institucija

Postojeće podno grijanje na konvencionalni ili kondenzacijski uređaj

Ovaj vid sanacije prvenstveno proizlazi iz želje korisnika da poveća učinkovitost postojećeg sustava. U ovom slučaju odabir dizalice topline je optimalno rješenje za sanaciju. Sanacija je u pravilu vrlo jednostavan zahvat jer se radi samo o zamjeni izvora topline bez izmjene emiterskih tijela. Kod ovakve sanacije preporučljivo je isprati sustav podnoga grijanja specijalnim sredstvima prije postavljanja novog uređaja na instalaciju. Ispiranje sustava obavlja se iz dva razloga – prvi je zaštita novog uređaja od nečistoća iz sustava, a drugi uklanjanje taloga iz sustava koji smanjuje njegovu iskoristivost. Preporuka bi bila sustav napuniti tehnički obrađenom vodom da u njega ne unosimo kamenac i ostale neželjene kemijske spojeve koji smanjuju trajnost i iskoristivost sustava. Naravno ovaj način punjenja sustava preporuča se i za sve druge sustave grijanja i hlađenja.

Konvencionalni naftni uređaj ili kotao na kruta goriva na radijatorsko i/ili podno grijanje 

Ovu kategoriju sustava odlikuje niska iskoristivost sustava dok kod kotlova na kruta goriva govorimo i o niskom komforu korištenja sustava. U ovom slučaju visoko temperaturna dizalica topline je idealno rješenje dok se kao opcionalno rješenje pojavljuje naftni kondenzacijski kotao. Ukoliko na objektu postoje dva temperaturna režima, podno grijanje plus radijatorsko grijanje obavezno bi ih trebalo odvojiti u dvije zasebne cjeline. Visoko temperaturni krug mora biti direktan krug dok nisko temperaturni krug se spaja preko miješajućeg ventila. Kod radijatorskog sustava preporuka je izvršiti i zamjenu postojećih radijatora iz istih razloga koji su navedeni kod sanacije plinskog grijanja. Naravno da uz navedene slučajeve postoje i drugi manje česti slučajevi kod kojih je primjenjiva sanacija prije opisanim sanacijskim metodama. Na koju god sanaciju se odlučite bitno je dobiti znatno energetski isplativiji sustav u odnosu na postojeće stanje. Također, svim navedenim sustavima možete upravljati putem pametnih telefona, što Vam u korištenju omogućuje mnogo veći komfor. Bez obzira koji od slučajeva sanacije opisuje Vaš, dizalica topline za svaki do njih daje optimalno rješenje. Više je razloga: › Tehnički – današnje dizalice topline optimizirane su i za novogradnju i za sanaciju postojećih sustava grijanja zbog mogućnosti proizvodnje visoke temperature ogrjevne vode što i je glavni zahtjev postojećih radijatorskih grijanja (kod sanacije) › Cjenovno – zbog visoke iskoristivosti uređaja (COP), cijena toplinske energije dobivene iz sustava dizalice topline je i do 70% jeftinija od klasičnih ovdje opisanih sustava (kod radijatorskih grijanja ušteda je manja, kod podnog grijanja ušteda je veća) › Vrijeme ugradnje – instalacija sustava dizalice topline u 90% slučajeva sastoji se od instalacije vanjske jedinice (dimenzija približnih kao vanjska jedinica klima uređaja) te od unutarnje jedinice (dimenzija sličnih kao plinski bojler). Sama ugradnja u slučaju sanacije obično traje 1 radni dan. › Izvedba uređaja – ovisi o željama korisnika. Uz vanjsku jedinicu, kako je već opisano, instalira se i unutarnja jedinica koja može biti zidne izvedbe ili podne izvedbe. Podna jedinica dodatno osigurava i visoki komfor u korištenju potrošne tople vode jer uključuje i spremnik od 230 litara koji je integriran u unutarnju jedinicu dimenzija jedne sekcije garderobnog ormara (600x600mm tlocrtno) › Kontrola – radom dizalice topline moguće je upravljati i daljinski, putem aplikacije na mobitelu ili tabletu.

Procjena investicije u dizalice topline

Iznos predstavlja cijenu Daikin uređaja za grijanje i pripremu potrošne tople vode za stan do navedene kvadrature. Cjelokupni trošak ovisit će o tehničkim mogućnostima sanacije, kao i o dodatnim potrebama i željama korisnika (kod renovacija su moguće zamjene radijatora, cjevovoda i sl.).